Abiye Elbiselerde Kullanılan Kumaş Çeşitleri Nelerdir ?
Abiye elbiseler tasarlanırken bazen tasarıma göre bazen de farklı etmenlerden dolayı birbirinden farklı kumaş çeşitleri kullanılır. Tasarımcının göz önünde bulundurduğu unsurların ardından ipek, saten, şifon veya farklı çeşit kumaş seçilir. Bazı elbiselerde ise çeşitli kumaş çeşitleri aynı tasarımda bir araya gelebilir. Bu kumaşların tasarıma özel seçilmesinde de farklı etmenler bulunduğunu da unutmamak gerek tabii.
Abiye elbiselerde kullanılan bazı kumaş türlerini inceleyerek yapılarından bahsedelim.
İpek Kumaş
İpek kumaş, ipek böceklerinin kozalarını oluşturarak elde ettikleri liflerin işlenmesi sonucu iplik haline getirilerek oluşur. İpek kumaşın en önemli özelliklerine yumuşak ve kaygan oluşları diyebiliriz. Konforlu yapıları ise kışın sıcak yazın soğuk tutma özelliklerinden gelir. Elde edilişi de oldukça da zahmetli olan bu kumaşla yapılan gece elbiseleri fiyat olarak da bir tık daha pahalı olabilmektedir. Rahat ve yumuşak yapısından dolayı oldukça rağbet gören bu kumaşın piyasada gerçek olmayanları da mevcut oluyor, bu yüzden seçim yaparken dikkatli olunması gerekiyor. Gerçek ipek ve sahte ipeği ayırırken ise parlaklık seviyesine bakmakta fayda var. Saf ipek kumaşın kırışması oldukça zordur ve ayrıca el sürtüldüğünde sıcaklık hissedilir. Sentetik yapıdaki kumaşta olmayan bu özellik ipek kumaşın doğallığından kaynaklıdır. Parlak ve kaygan yapısı ile farklı alanlarda sıkça kullanılan ipeğin gece elbiselerinin de vazgeçilmezi olmasının nedeni parlak ve kaygan oluşu. Aynı zamanda davetlerde terletmeyen serin yapısı da oldukça ilgi görmesine neden oluyor.
Saten Kumaş
Eski dönemlerde zenginlik belirtisi olarak kullanılan bir kumaş türü olan saten, günümüzde abiye ve gece elbiselerinde vazgeçilmez bir unsur. Göze çarpan en belirgin özelliği parlak oluşu olan satenin dokunulduğunda ise yumuşacık, kaygan ve pürüzsüz bir yapısı vardır. Teknik olarak bakıldığında ise dokuma örgünün diğer temel örgülerden farklı olarak, bağlantıların birbirine hiç dokunmadan dağıtılmış olduğunu görürüz.
Bu örgü yapısı, bağlantıların birbirine hiç dokunmadan dağılabilmesi için en az 5 değişik harekete ihtiyaç duyar. Satenin ne kadar özel olduğunu buradan da anlayabiliriz. Abiyede oldukça hoş ve parlak bir görüntü sunan saten genelde ipek olarak tercih edilir, bunun sebebi de ipeğin vermiş olduğu terletmeyen, yumuşak ve kaygan yapıdır. Ayrıca, saten kumaşta örgünün sık ipliklerden olması onu uzun ömürlü ve dayanıklı yapıyor.
Saten kumaşlar ince bir yapıya sahip olsa da opak olması nedeni ile asla iç göstermezler. Yine de ince olanların düz durmaları zorlaştığı için genellikle kalın olanları tercih edilir. Terletme de yapmadığı için yaz ve kış mevsimlerinde kolaylıkla kullanılır. Bu kumaştan üretilen koyu renkli elbiseler daha fit bir görünüm sağlarken daha açık renkte olan satenler vücuttaki fazlalıkları biraz belli edebilir. Yine de tasarımdan tasarıma illa farklılıklar olabiliyor.
Kadife Kumaş
Abiye ve gece elbiselerinin tasarımında rol oynayan bir diğer önemli kumaş türü de şüphesiz kadife kumaş. Özellikle kış aylarında gece kıyafeti seçiminde çok sık kullanılan kadife kumaşlar her yaş grubuna hitap etmesiyle de öne çıkıyor. Farklı desenlerde ve renklerde sıklıkla üretilirler, bu yüzden de her sezon trendler arasında yer alırlar. Temizliği de oldukça kolaydır. Pamuklu olan kadife kumaşlar genellikle orijinal kadife kumaşa göre ucuzdur. Pamuklu olması ise cilt sağlığı açısından faydalıdır.
Dokuları oldukça yumuşak, parlak ve hacimli olan kadifeler ipek olarak kullanılırsa fiyatları daha da artabilir. Abiye ve gece elbiselerine modern ve şık bir hava katan kadife kumaşların önemli özelliklerinden bir diğeri de dayanıklı ve kolay yıpranmayan yapıları sayesinde uzun ömürlü olmaları. Kalın yapıları dolayısıyla sıcak tutması için özellikle kış mevsiminde kullanılan gece elbiselerinde tercih edilen kadife, yapısındaki yoğunluk ve kalınlık sebebiyle terletebilir. Bu yüzden yazlık elbiselerden çok kışlık gece elbiselerinde kullanımı daha yaygındır.
Dantel Kumaş
Abiye ve gece elbiselerinin yakın dostu olan dantel kumaş, tasarımlarda oldukça hoş ve şık bir görüntü sunar. Özellikle gelinlik üretiminde oldukça aktif rol oynayan danteller, abiye tasarımlarında da oldukça sık yer alırlar. Tasarlanan abiyenin bazen tamamı dantel yapıda olurken, bazen de tercihe göre sadece bir kısmı dantelden yapılabiliyor. Farklı giyim tarzlarına da oldukça uygun olan dantel, hemen hemen her kumaşa ayak uydurabiliyor. Yine de sunduğu şık görüntü sebebiyle abiye ve gece elbiselerine çok iyi eşlik ediyor diyebiliriz. Özellikle beyaz dantelin eklendiği tasarlanan after party ve nikah elbiseleri çok ilgi görürken farklı renk ve desenlerdeki abiyeler de hoş görüntüsüyle dikkat çekiyor.
Dantel görüntü olarak çok zarif ve şık olsa da kullanımına çok dikkat etmek gerekir, yapısı itibariyle hassas bir dokuya sahiptir. Bu yüzden özellikle yoğun kullanıldığı elbiselerde bir yere takılmamasına ekstra önem vermek gerekir.
Tafta Kumaş
Tafta kumaş hem renk hem de yapı bakımından da geniş skalaya sahiptir. Birçok çeşidi bulunan bu kumaş türünün; ince, kalın, mat, parlak, simli gibi farklı özelliklerde olanları mevcuttur.
Bazı tafta kumaşlar, cupramonyum suni ipek gibi yarı sentetik maddelerden yapılır ama bu kumaşı polyester olarak bulmak daha kolay. Nedeni de polyesterin tamamen sentetik bir tekstil elyafı olmasından kaynaklı dolayı üretim sürecinin ipekten epey farklı olması.
Tafta kumaşın ağırlıklı olarak gece elbiselerinde, abiyelerde ve gelinliklerde kullanılır. Bu yüzden özel gün tasarımlarında ve lüks giyimde çok daha fazla karşımıza çıkar. Günlük kullanım için çok tercih edilmemesinin sebeplerinden biri de nispeten hasara veya yıpranmaya eğilimli olmasıdır. Tafta kumaşın kullanıldığı elbiseler dikkat çekici ve oldukça hoş bir görüntüye sahiptir. Bu yüzden davetlerde ve özel günlerde giyilen elbiselerde sık sık karşılaşabilirsiniz.
Doğal yapıda bir kumaş olduğu için kullanım esnasında terletmez ne nefes aldırma özelliği vardır.
Şifon Kumaş
Şifon kumaş ağırlıklı olarak gelinliklerde, özel günler için tasarlanan gece elbiselerinde, nişan ve mezuniyet elbiselerinde tercih ediliyor. Aynı zamanda yazlık elbise, etek, gömlek, bluz ve tuniklerin yanı sıra fular, eşarp, şal ve kurdele gibi aksesuarlarda da sıkça kullanılıyor. Fırfır, volan, drape detaylarında sık sık kullanılır. Ev tekstilinde perde, örtü gibi ürünlerde de çok fazla kullanılsa da en çok giyim sektöründe; en fazla da abiyede meşhurdur. Hafif ve ince oluşuyla özellikle yaz ayları için rahat bir kullanım deneyimi sunar.
Parlak ve canlı bir dokuya sahip olması da gece elbiseleri ve abiyelerde sıklıkla kullanılmasındaki bir diğer nedendir. Yüksek bükümlü ipliklerden yapıldığı için uçuşan bir havası olan şifon, plise tutan özelliğine sahiptir. Bu da elbiselerde çok hoş, uçuş uçuş bir görüntü sağlar. Temizlenmesi de oldukça kolaydır ve kirden kolayca arındırılabilir fakat çok narin bir kumaş olduğu için kullanımında dikkatli olmak gerekir. Diğer bir dezavantajı da ışık geçiren yarı şeffaf dokusundan dolayı astarla kullanıma uygun olması.
NS Sposa`nın farklı kumaşlardan tasarlanan ve zaman zaman farklı kumaşları bir araya getirdiği abiye ve gece elbiselerini inceleyin.