Duvak Nedir? Gelin Duvağı Modelleri Nelerdir?

Duvak Nedir? Gelin Duvağı Modelleri Nelerdir?

Duvak Nedir?

Gelinlik seçiminin ardından seçilen gelinliği tamamlayan bazı detaylar ve aksesuarlar vardır, bunlardan en önemlisi de duvaktır. Kısa, orta boy ya da yere kadar uzanan farklı boylarda ve şekillerde tasarlanan beyaz duvak modelleri, gelinliğin tasarımına göre seçilebiliyor. Doğru gelin duvağı seçimi yapmak için ise öncelikle gelinlikle uyumuna, vücut hatlarınızda ve kullanılacağı mekandaki duruşuna dikkat etmek gerekiyor. 

Duvak Tipleri Nelerdir?

Duvak tipleri kısa ve uzun duvak olmak üzere ikiye ayrılır. Bu duvak tiplerinin ise kendi içlerinde alt kategorileri bulunur. Gelinliğinizin tasarımına, vücut hatlarınıza ve duvağı kullanacağınız mekana göre duvağınızın modelini seçebilirsiniz. Gelin duvağı, genellikle beyaz renkte olurken, konsepte göre kına gecesi gibi organizasyonlarda farklı renklerde de olabilirler. Duvak modelleri incelenirken hangi tasarımın hangi konseptlere daha iyi uyacağını bu tasarımları daha yakından tanıyarak karar verebilirsiniz.


Kısa Duvak

En fazla parmak ucuna kadar uzayan kısa duvak modelleri kendi aralarında boylarına ve stillerine göre kategorilere ayrılıyor. Özellikle mini ve midi gelinliklerde tercih edilen kısa duvaklar, gelinliğin tasarımına bakılarak uzun gelinliklerde de tercih edilebiliyor. El parmak ucuna kadar uzanan gelinlik duvak modelleri başta olmak üzere ara boy kısalıktaki duvaklar uzun gelinliklerle de kullanılabilirken, daha kısa duvaklar zaman zaman kısa ve midi boydaki gelinliklerde bazen de tasarımına göre uzun gelinliklerde kullanılabiliyor.

Kısa Duvak Modelleri;

  • Kafes Duvak
  • Omuz Hizasında Duvak
  • Dirsek Hizasında Duvak
  • Parmak Ucu Duvak

Kafes Duvak

Sofistike havaya sahip uzun ve midi boy gelinlik modellerine çok yakışan kafes duvaklar, aşağı doğru uzamadan sadece yüzü kapatan duvak modelleridir. Diğer duvak modelleri arasında neredeyse en kısa duruşa sahip olan kafes duvaklar, vintage görünümleri ile öne çıkıyorlar. 

Genellikle yandan takılan gelinlik şapkaları ve çiçek gibi aksesuarlarla tamamlandığında oldukça hoş bir görünüm sunan kafes duvaklar, gelinlik modellerinin tasarımlarına uyduğu sürece uzun ya da kısa farklı gelinliklerle kombinlenebiliyor. Kafes duvaklar aynı zamanda nikah törenlerinde de oldukça kullanışlı ve havalı bir görüntü sunuyorlar.

Omuz Hizasında Duvak

Genelde 50 santim kadar uzunlukta tasarlanan omuz hizası duvak modelleri, özellikle beli ve vücut hatlarını belli eden gelinliklerde hoş bir görüntü sunabiliyor. Vücut hatlarına güvenen ve gelinlikte de ön plana çıkaran gelinler, omuz hizası duvakları seçerek gelinliklerini bu şekilde tamamlayabilirler.

Dirsek Hizasında Duvak

Boyları ortalama altmış beş santimetre olarak konumlanan dirsek hizasındaki duvaklar, özellikle kabarık ve prenses gelinliklerde kendini daha iyi gösteriyor. Gelinliği olduğundan daha havalı, hareketli ve canlı gösteren bu duvak tasarımları, size bambaşka bir hava katabilir.

Parmak Ucu Duvak

Boyları yaklaşık 90 santimetre olan parmak ucu duvaklar, belden aşağı doğru uzanan ve oldukça şık bir görüntü sunan tasarımlardır. Bu duvak modelleri en çok dar ve balık inen gelinlik modellerine çok yakışarak kendini daha iyi gösteriyor.

Uzun Duvak

Vücudun baş kısmından yere kadar farklı boyutlarda tasarlanan uzun duvak modelleri, kullanılacağı gelinliğe göre farklılık gösterir. Genellikle uzun gelinliklerde kullanılan uzun duvak modelleri kendi aralarında birkaç kategoriye ayrılır.  

Uzun Duvak Modelleri;

  • Şapel Duvak
  • Katedral Duvak
  • Rahibe Duvak

Şapel Duvak

Uzun duvak kategorisinde yer alanan şapel duvak modelleri, yüzü kapatan tülüyle hem gizemli hem de oldukça gösterişli bir görüntü sunuyor. Yüzün ön kısmını peçeyi andıran bir görüntüyle kapatan bu tasarımlarda dantel işlemeleri de sıklıkla kullanılıyor. Şapel duvaklar hem balık hem de uzun ve düz kesim inen modellerde sıklıkla kullanılıyor.


Katedral Duvak

Boyları yaklaşık üç metreye kadar uzanan katedral duvak modelleri, özellikle otellerde ve tarihi mekanlarda yapılan klasik konseptteki düğünlerde oldukça ilgi çekici ve hoş bir tercih. Balık ya da yarı balık gelinliklere çok yakışan katedral duvaklar, hem gösterişli hem de oldukça havalı bir görüntü sunuyor. Oldukça şık bir görüntü sunan bu tasarımlar başın arka kısmından başlayarak yere kadar uzanabiliyor. Gelinliği daha gösterişli bir biçimde kullanmak isteyen gelinler katedral duvak tasarımları deneyimleyebilirler.

Rahibe Duvak

Vücudun baş kısmını şala benzer bir şekilde saran rahibe duvak modelleri, oldukça sofistike bir görüntü sunuyor. Bu duvak modellerinde genellikle duvağın kenarları dantel işlemeli olup, kalan kısımları ise tülden oluşuyor. Gelinliğe farklı bir hava katmak isteyen gelinler tarafından sıklıkla tercih ediliyor.

Duvak Nasıl Takılır?

Gelinliğin en önemli parçalarından biri olan duvaklar, tasarımlarına göre farklı şekillerde kullanılabiliyor. Genellikle tel toka yardımıyla saça tutturulan duvaklar, bazen çiçek bazen de şapka gibi aksesuarla tamamlanarak kullanılabiliyor. Seçilen duvak modelini takmadan önce ise dikkat edilmesi gereken bazı detaylar bulunuyor. Öncelikle gelinlik giyilmeden önce saç modelinin yapılmış olması, ardından gelinliğin giyilmesi gerekiyor. Gelinlik giyilmeden duvak takılması hem saçı hem de duvağın duruşunu bozabilir. Gelinlik giyildikten sonra saçın son rötuşları da tamamlandıktan sonra duvağı saça tel toka yardımıyla takabilirsiniz. Duvakla birlikte kullanılacak başka aksesuarla varsa onları da duvakla birlikte takabilir, gelinliğinizin duruşunu adım adım tamamlayabilirsiniz.

Duvak Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Gelinliğin tamamlayıcısı ve vazgeçilmez parçası olan duvak seçiminde önemli faktörler bulunuyor. Duvak seçerken öncelikle gelinlikle uyumuna dikkat etmek gerekir. Her duvak modelinin farklı bir havası ve tasarımı olduğu için önceden seçmiş olduğunuz gelinliğe mutlaka uyum sağlamalıdır. Örneğin, prenses bir gelinlik giyeceksiniz yere kadar uzanan katedral duvak modelleri yerine dirsek hizasındaki duvak modellerine bakmanız daha hoş bir görüntü sunacaktır. Aynı zamanda vücut hatlarınızla da uyumuna dikkat ederek, gelinliğinizi seçtiğiniz yerde bulunan stil danışmanlarına da danışabilirsiniz. Son olarak ise düğününüzün yapılacağı mekan da duvak seçiminde oldukça önemli. Daha şık ve klasik mekanlarda yapılacak düğünlerde özellikle katedral duvak gibi uzun duvaklar çok şık bir görüntü sunuyor. Daha bahar havasında ve kır düğünü konseptindeki mekanlarda ise kısa duvak modelleri daha iyi bir seçenek olabiliyor.


NS Sposa'nın İstanbul, Adana ve İzmir showroomlarından randevu alarak tüm gelinlik modellerini inceleyebilir, bu gelinliklerle birlikte sunulan duvak modellerini yakından inceleyebilirsiniz. Aynı zamanda sadece duvak tasarlatmak isterseniz, sizin zevkinize özel duvak tasarımı yaptırma imkanınız bulunuyor.

Gizem Sustam