Gelin Çiçeği Nedir? Gelin Çiçeği Çeşitleri Nelerdir?

Gelin Çiçeği Nedir? Gelin Çiçeği Çeşitleri Nelerdir?

Gelin çiçeği, gelinliğinizi tamamlayan olmazsa olmaz aksesuarlardan biridir. Gelinin elinde taşıdığı gelin buketi özellikle fotoğraf çekimlerine ve gelininin yürüyüş anına renk katmaktadır.

Gelin Çiçeği Nedir?

Gelin çiçeği, gelinin düğün mekanına veya nikah törenine gidene kadar elinde tuttuğu aksesuardır. Gelin çiçeği modelleri, mevsimden mevsime değişebilir veya tercihe göre yapay çiçek de tercih edilebilir.

Gelin Çiçeği Atma Geleneği Nedir?

Gelin damat çiçeği özellikle düğün bitiminde konuklar için oldukça eğlenceli bir aktiviteye dönüşebiliyor. Gelin, düğüne giriş esnasında elinde tuttuğu çiçeğini düğün sonunda arkasını dönerek bekar arkadaşlarına fırlatıyor. Bu geleneğe göre gelinin arkası dönükken fırlattığı gelin çiçeğini eliyle tutabilen bekar kişi en kısa sürede evlenecektir.

Gelin Çiçeği Nasıl Seçilir?

Gelin çiçeği seçilirken öncelikle yapay mı yoksa canlı çiçek mi tercih edileceğine karar verilmelidir. Ardından seçilecek gelin çiçeğinin gelinlikle ve düğünün gerçekleşeceği mekanla uyumu değerlendirilmelidir.

Salon düğünlerinde genellikle yapay çiçekler tercih edilirken açık ortamda gerçekleşen kır veya sahil düğünlerinde ise canlı çiçekler kullanılmakta.

Hangi Mevsimde Hangi Çiçek Kullanılmalı?

Düğün ve nikah çiçeği seçilirken bulunduğunuz mevsimle uyum göstermesi önemli faktörler arasındadır. Özellikle canlı gelin çiçeği kullanacaksanız çok daha taze bir görünüm sunması açısından mevsimlere göre seçim yapmak iyi bir tercihtir.

Mevsimlere göre en çok tercih edilen gelin çiçeği türleri farklılık göstermektedir.

Kış aylarında en sık kullanılan çiçekler; sıklemen, kardelen ve açelya çiçekleridir. Yaz aylarında ortanca, gül, zambak ve manolya çiçeği sıklıkla tercih edilir. Sonbaharda medine çiçeği, portakal nergisi ve bebek nefesi çiçeği popülerdir. İlkbahar mevsiminde ise söğüt çiçeği, lale ve defne çiçeği tercih edilmekte.

Popüler Gelin Çiçeği Çeşitleri Nelerdir?

Gelin çiçekleri arasında en popüler olanlar, her mevsimde rahatlıkla kullanılabildikleri için karanfil, calla, orkide ve güldür. Bunların yanı sıra lale gelin buketi ve şakayık gelin buketi de en sık kullanılanlar arasındadır.

Gelin Çiçeği Tasarım İçin İpuçları

Gelin buketi tasarımı eğer özel olarak tasarlanacaksa gelinlikle ve konseptle uyumlu olması gerekmektedir. Hazır alınacak gelin çiçekleri de yine aynı şekilde geline tümüyle uyum sağlamalıdır.

Gelin buketinin büyüklüğü de önemli bir noktadır. Gelinin el yapısına en uygun aranjman ve büyüklük tercih edilmelidir. Böylelikle gelin gün boyu daha rahat hareket edebilecektir.

Gelin Çiçeğinizi Kendiniz Tasarlayın

Kendi gelin çiçeğinizi tasarlamaya karar verdiyseniz temel malzemeler ile size en uygun buketi tasarlamanız mümkün. Gelin çiçeğinizi aşağıdaki temel adımlara uyarak tasarlayabilirsiniz:

  • Gelin çiçeğinizi tasarlarken öncelikle hangi çiçek türünü kullanacağınızı belirleyin. Seçtiğiniz çiçeğin rengi düğün temanızla uyumlu olmalı.
  • İhtiyacınız olan başlıca malzemeler olan çiçek köpüğü, tel, kurdele ve dantel gibi araç gereçleri hazırda tutun.
  • Çiçeklerinizin saplarını temizleyin, gerekiyorsa saplarını kırpın ve düzenli bir şekilde bir araya getirin.
  • Kendi zevkinize uygun inci, taş veya kurdele gibi aksesuarlar ekleyin. İsteğe göre farklı türde çiçeklerden de ekleme yapabilirsiniz.
  • Buketi bir arada tutmak için güçlü bir bağlayıcı ekleyin. Ardından bu bağlayıcı gizlemek için kurdele gibi aksesuarlar kullanın.
  • Çiçeğinizi tutacağınız kısmın tasarımını belirleyin ve kurdele, dantel gibi aksesuarlarla zenginleştirin.

Gelin Çiçekleri Nerelerde Kullanılır?

Gelin çiçekleri gelinin elinde tutması dışında benzer alanlarda da kullanılabilir.

Gelin çiçeğinin kullanıldığı en popüler alanlar aşağıdaki gibidir.

Gelin İsteme Çiçekleri

Gelin isteme çiçekleri damadın gelini istemeye geldiği söz günü kızın aile evine getirdiği çiçektir. Kıs isteme çiçekleri genellikle büyük aranjmandan yapılmaktadır.

Düğün Masası Çiçeği

Düğün masası çiçeği, konsepte göre renk ve türlerde seçilmektedir. Düğün alanında kullanılan bu çiçekler temayı tamamlayan en önemli aksesuarlardır.

Gelin Araba Çiçeği

Gelin araba çiçeği tercihe göre yapay veya canlı olarak seçilse de genellikle yapay çiçeklerden seçilmektedir. Gelin arabası süsleme çiçekleri evliliğin diğer süreçlerinde de kullanılmaktadır. Özellikle nişan arabası süsleme çiçekleri de düğün konseptine oldukça yakındır.

Gelin araba süsleme sürecini bazen kişiler kendileri yapıyorken zaman zaman ise firmalarla anlaşabiliyorlar. Gelin araba süsleme fiyatları yapılan işlemlere göre farklılık gösterebilmektedir.

Bohça Süsleme Çiçeği

Bohça süsleme çiçeği türleri gelinin zevklerine göre farklılık gösterebilir. Gelinin yeni evine götüreceği eşyaları ve çeyizini kapattığı bohçaların süslendiği çiçekler, bu özel güne oldukça güzel bir görüntü katmaktadır.

Gelin Tacı Çiçekleri

Gelin tacı çiçekleri özellikle kır düğünü gibi etkinliklerde ve dış çekimlerde sıklıkla kullanılmaktadır. Gelin tacı çiçeği genellikle uçuş uçuş elbiselerle veya helen gelinliklerle tercih edilmektedir. Gelinler için oldukça popüler olan prenses tacı çiçeği takmak, düğünlerde ve dış çekimlerde oldukça popüler.

Gelin Çiçeği Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Gelin çiçeği seçerken bazı temel noktalara dikkat etmekte her zaman fayda vardır. Canlı gelin çiçeği modelleri araştırılırken kullanılacağı mevsimle uyumlu olması gerekmektedir, böylelikle daha taze bir görünüm sunar.

En önemli noktalardan biri de gelin çiçeğinin kullanılacağı temayla ve gelinlikle uyum içinde olmasıdır.

Gelin Çiçekleri Uzun Süre Nasıl Korunur?

Gelin çiçeği canlı olarak seçilecekse en sağlıklı muhafaza etme yöntemi düğünden oldukça kısa süre önce temin edilmesidir. Böylelikle solma veya yıpranma gibi durumlarla karşılaşılmayacaktır.

Gelin çiçeğinizi en uzun muhafaza etme yöntemi ise çiçeğinizin bulunduğu suya 2 çay kaşığı sirke ve 2 çay kaşığı şeker eklemektir. 2-3 günde bir bu karışıma sahip suyu yenileyerek olabilen en uzun sürede kullanım sağlayabilirsiniz.

Yapay çiçek tercih ettiyseniz, kirlenme veya yırtılma gibi durumlara karşı temiz ve düz bir alanda tutmanız iyi olacaktır.

Gelin Çiçeği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

  • Hangi Çiçekten Gelin Çiçeği Olur?

Gelin çiçekleri mevsimden mevsime farklılık göstermektedir. Her mevsimde kullanılabilen gelin çiçekleri karanfil, calla, orkide ve güldür.

  • Gelin Çiçeğini Kim Alır?

Gelin çiçeğini kimin alacağı farklı geleneklere göre değişebilmektedir. Genellikle gelinin seçtiği buketi damat almaktadır.

  • Gelin Çiçeği Saklanır Mı?

Gelin çiçeği düğün sonunda havaya atılarak tutan kişi tarafından alınsa da genellikle geline geri verilmektedir. Gelin kendi tercihine göre evinde muhafaza edebilmektedir.

  • Taze Gelin Çiçeği Mi Yapay Gelin Çiçeği Mi?

Kır veya sahil düğünlerinde canlı çiçekler sık tercih edilirken, salon düğünlerinde ise genellikle yapay çiçekler kullanılmaktadır.

 

Gizem Sustam