Tarlatan Nedir? Tarlatan Seçimi Nasıl Yapılır?

Tarlatan Nedir? Tarlatan Seçimi Nasıl Yapılır?

Tarlatan Nedir? Nasıl Katlanır?

Tarlatan; bazen gelinliklerde, bazen de uzun abiye modellerinde etek boyunu daha rahat kullanmak için tercih edilen kabarık eteklerdir. Ayrıca kişilerin tercihine göre, kabarık modellere duyulan ilgiden dolayı kullanılır. Gelinlik ya da elbiselere kullanılan birbirinden farklı tarlatan çeşitleri ve boyları da bulunur. Tarlatan çeşitlerini incelerken kullanımından katlanmasına kadar olan süreç hakkında bilgi edinelim.

Tarlatan Nedir?

Tarlatan, gelinlik ve abiyelerin olduğundan kabarık gözükmesini destekleyen bir iç etektir. Ayrıca uzun tasarımlarda kullanım kolaylığı sağlayarak ayağa dolanma gibi durumların önüne geçer. Tarlatanların büyüğü genellikle 1'den 5'e kadar değerlendirilir. Numarasına göre kabarıklığı da artan tarlatanlar, 1 numaradan 5 numaraya kadar genişler ve kabarıklığı da bu yönde belirlenir. Birbirinden farklı formlarda tasarlanan tarlatanlar, kullanıldıkları gelinlik ya da abiyelerin modeline göre değişiklik gösterir. Örneğin kaburga ve A kesim için tasarlanan tarlatan çeşitleri birbirinden farklı özelliklere ve kabarıklığa sahiptir.

Tarlatan Ne İşe Yarar?

Tarlatanlar hem gelinlik ya da abiyelerin daha kabarık durmasını sağlar hem de tasarımların olduğundan daha estetik ve düzgün gözükmesini destekler. Etek boylarında sağladığı kullanım kolaylığı sayesinde hem gelinlik hem de abiyelerde sıklıkla kullanılır. Ayrıca etek boyunun oldukça uzun indiği tasarımlarda da gelinlik ya da abiyenin ayağa dolanmasını engeller. Kısacası tarlatanlar tasarımları hem rahat bir şekilde taşımayı destekler hem de daha düzgün ve kabarık bir görüntü sağlar.

Tarlatan Modelleri Nelerdir?

Kullanılacağı tasarıma göre tasarlanan birbirinden farklı tarlatan modelleri bulunuyor. Bu sayede tercih edilen gelinlik ya da abiye tasarımlarına uyarlanacak tarlatan modeli seçilir ve istenilen görünüme kolaylıkla ulaşılabilir. Gelinlik tarlatan modeli mi yoksa abiye tarlatan modeli mi seçeceğinize karar verdikten sonra birbirine form olarak zaman zaman yakın olabilen tarlatan modellerini keşfetmeye başlayabilirsiniz. Kullanım alanınıza göre tarlatan kumaş çeşitleri tül tarlatan, ipek tafta tarlatan, şifon tarlatan ya da telli-telsiz tarlatan olarak incelenebilir, tasarıma en uygun olan seçilebilir. Örneğin, etek kısmı daha az kabarık olan tül gelinlikler, tül tarlatanlarla kullanılır. İpek tafta ve şifon gibi tarlatanlar da kabarıklığı yine daha az olan gelinliklerde tercih edilebiliyor. Ayrıca tarlatan modelleri kesimlerine göre de farklı kategorilerde inceleniyor.

Çoğunlukla kullanılan tarlatan modellerini kesimlerine göre inceleyerek başlayalım.

A Kesim Tarlatan

A kesim gelinlik ya da abiye modellerinin olduğundan daha kabarık durarak çan görünümü elde etmeleri için bu tasarımlara uygun A kesim tarlatan seçilebilir. Ayrıca kabarık ve uzun olan A kesim tasarımlar, bu tarlatanlar ile daha kolay bir kullanım sağlar. Ayağa dolanan etek sorunu da a kesim tarlatanlar sayesinde en aza inebilir.

Prenses Tarlatan

Özellikle prenses kesim gelinliklerde sıkça kullanılan prenses tarlatan modelleri, daha kabarık bir görünüm elde etmek ve tasarımı daha düzgün göstermek için oldukça ideal bir tercih. Kabarık ve kısa tarlatan modelleri, prenses tasarım gelinlikleri olduğundan daha kabarık ve hoş gösterecektir. Bu formdaki kabarık tarlatan çeşitleri prenses formdaki tasarımlar için uygun olabilir.

Balık Tarlatan

Tarlatan deyince ilk olarak akla kabarık gelinlik ya da abiye modelleri ile kullanımı gelse de balık formdaki tasarımlarda; özellikle gelinliklerde de kullanımı mümkün. Balık tarlatan kullanımı, özellikle yarı balık formdaki gelinliklerde oldukça yaygın bir tercih. Basen kısmı balık olarak tasarlanan ve dizlere kadar böyle devam eden, dizden aşağısı ise hafif kabarık devam eden gelinlerde bu forma uygun balık tarlatan modelleri tasarlanabiliyor. Bu tarlatanlar giyildiğinde dizden aşağısı uzun ve kabarık inen tasarımların ayağa takılması önleniyor ve daha rahat bir kullanım deneyimlenebiliyor.

Kaburga Tarlatan

Gelinliğin üst kısmı sıkı sarılmış ve belden aşağısı oldukça kabarık inen kaburga gelin modelleri, belin inceliğini vurgular ve etek kısmında ise oldukça geniş ve dalgalı bir görünüm sunar. Giyilen kaburga tarlatan, gelinliği hem olduğundan hacimli gösterir hem de dalgalı bir görünüm sunabilir. Aynı zamanda uzun ve kabarık kaburga gelinliklerde gelinliğin ayağa dolanmasını da en aza indirir.

Farbalı Tarlatanlar

Tarlatanın içinde kullanılan teller, gelinliğin kabarıklığını ayarlamak için kullanılır ve ne kadar tel kullanılırsa gelinlik o kadar kabarık olur. Yine de tarlatanın kabarıklığını ayarlarken kullanılan farklı yöntemler de vardır. Farbalı tarlatan olarak bilinen gelinliğin içindeki fırfırlı katlar, gelinliği daha kabarık hale getirebiliyor. Farbalar genellikle prenses model ve ona benzer gelinliklerde kullanılıyor. Prenses gelinlik modellerinde zaman zaman oldukça kabarık gösteren 7 telli tarlatanların yetersiz olduğu durumlarda 7 telli farbalı tarlatanlar tercih ediliyor. 

Tarlatan Nasıl Katlanır?

Gelinlik, bir yerden başka bir yere taşınırken zarar görmemesi için dikkatli önlemler alınır. Yine gelinlik kadar önemli olan diğer bir nokta da tarlatanın taşınırken dikkatlice muhafaza edilmesidir.  Kumaş tarlatanlar, oldukça rahat bir şekilde katlanabilirken tel tarlatanları katlarken dikkatli olmakta fayda var. Tel tarlatanlar birbirinin içine geçecek şekilde düz hale getirilerek katlanmalıdır. Ayrıca tel tarlatanları çok sıkıştırmadan, zarar görmeyeceği şekilde taşımak da oldukça önemlidir.

Tarlatan Yerine Ne Kullanılır?

Tarlatanın tercih edilmediği durumlarda, gelinliğin altına yerleştirilen sert tüllere başvurulur. Gelinliğin içine dikilen bu tül, gelinlikte olduğundan kabarık bir görünüm sağlar. Gelinliğe kabarıklık vermek için alternatif yollardan biri olan sert tül dikimi için gelinliği tasarlayan mağaza ya da kişilerle bu konu görüşülebilir. Eğer seçtiğiniz gelinlik modeline de uygunsa bu işlem yapılabilir.

Tarlatan Nerede Satılır?

Tarlatan modelleri hem gelinlik mağazalarında, gelinlik aksesuarcılarında ya da internetteki butik sayfalarda sıklıkla satılabiliyor. Yine de size en uygun tarlatan modelini keşfetmek için mağaza üzerinden uzmanların görüşleri ile seçmeniz en doğrusu olacaktır.

Tarlatan ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Tarlatan gelinliğe dikilir mi?

Tarlatanın gelinliğe sabitlenerek dikilmesi, kişinin isteğine göre değişir. Tabiki burada önemli noktalardan biri de tasarımın buna elverişli olup olmamasıdır. Her gelinlik tasarımında tarlatan içe dikilmeyebilir. Bu durumlarda ayrı kullanarak giymek daha iyi bir tercih olacaktır.

Tarlatan kumaşı nasıldır?

Tarlatan kumaşı, kullanıldığı gelinlik ya da abiyenin tasarımına göre farklılık gösterir. Kullanım durumuna göre; saten, şifon, ipek tafta gibi kumaşlardan tarlatan üretilir.

Tarlatan nasıl giyilir?

Tarlatanın giyimi oldukça kolay ve pratiktir. Gelinlik giyilmeden hemen önce giyilen tarlatana düzgün bir duruş verilir. Ardından gelinlik giyilir ve istenilen kabarık duruşa ulaşılır. Bu konuda en önemli noktalardan biri tarlatan ve gelinliğin uyumudur.

NS Sposa`nın İstanbul, Adana ve İzmir showromlarından randevu alarak, size uygun formdaki gelinlik modellerini keşfedebilirsiniz.

 

Gizem Sustam